Rättsenheten

Vill du jobba med frågor som berör alla medborgare? Är du intresserad av upphandling och konkurrens? Vill du utvecklas i en stimulerande och trevlig arbetsmiljö och arbeta med omväxlande och komplexa juridiska frågor? Då är Konkurrensverket något för dig.

Just nu söker vi en erfaren och skicklig jurist till vår rättsenhet. Vi söker dig som har ett engagemang för vårt uppdrag och vill arbeta med upphandlingsrättsliga utredningar och processer.

Om enheten

På rättsenheten arbetar i dag 15 kvalificerade och engagerade jurister, där flertalet har en bakgrund från domstol eller som advokat. Enheten har ett trivsamt och hjälpsamt arbetsklimat och leds av Konkurrensverkets chefsjurist. Rättsenheten för myndighetens talan i domstol i nära samarbete med utredningsenheterna och arbetar bland annat med upphandlingsrättsliga processer i förvaltningsdomstolarna. På rättsenheten har du en omväxlande och ansvarsfull roll i vårt arbete att uppmärksamma och ingripa mot överträdelser av bland annat upphandlingsregelverket. Det finns många kompetenta kollegor på andra enheter och vi samarbetar över enhetsgränserna för att skapa förutsättningar för en effektiv tillsynsverksamhet.  

Dina arbetsuppgifter

 • Du för Konkurrensverkets talan i mål om upphandlingsskadeavgift och i andra domstolsprocesser som rör det upphandlingsrättsliga regelverket där Konkurrensverkets beslut har överklagats.
 • Du deltar aktivt i tillsynsutredningar i samarbete med andra enheter, medverkar vid utformningen av förslag till beslut samt bistår med rättslig analys och kvalitetssäkring.
 • Du arbetar med Konkurrensverkets ställningstaganden i rättsliga frågor.
 • Du sprider kunskap internt genom exempelvis analysmöten och liknande.
 • Du deltar i rättsenhetens övriga uppgifter, såsom arbete med föreskrifter och andra regeländringar nationellt och i EU, internationell samverkan och remissyttranden avseende det upphandlingsrättsliga regelverket och andra områden som berör vår verksamhet.
 • Motsvarande arbetsuppgifter kan också bli aktuella avseende vårt tillsynsuppdrag rörande otillbörliga handelsmetoder vid köp av jordbruks- och livsmedelsprodukter.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har:

 • jur.kand./juristexamen
 • goda kunskaper inom rättsområdet offentlig upphandling
 • flerårig erfarenhet av arbete i domstol och/eller på regeringskansliet, advokatbyrå, expertmyndighet eller av annat kvalificerat juridiskt arbete inom offentlig förvaltning eller näringslivet
 • mycket god förmåga att på ett vårdat, enkelt och begripligt sätt uttrycka dig muntligen och skriftligen på svenska
 • praktisk erfarenhet av att ha arbetat i domstol och/eller med processer i domstol

Det är meriterande om du har:

 • fördjupat dig inom upphandlingsrätt genom praktiskt arbete
 • erfarenhet av att arbeta med tillsynsfrågor på statlig myndighet
 • erfarenhet av beslutsfattande i domstol
 • erfarenhet av juridisk rådgivning avseende offentlig upphandling eller domstolsprocesser på jurist- eller advokatbyrå
 • erfarenhet av att förbättra och utveckla kunskapsintensiv verksamhet, såsom mallarbete, processtöd, att utveckla mindre erfarna medarbetare eller liknande

Som person är du självgående och har ett mycket gott omdöme. Vidare är du en driven person  som trivs med att lägga ned energi och engagemang på ditt arbete. Din språkliga analytiska förmåga är hög. Du har också en mycket god samarbetsförmåga och bidrar till ett gott samarbetsklimat.

En utvecklande arbetsplats med ett viktigt samhällsuppdrag

Konkurrensverket är en kunskapsintensiv och spännande arbetsplats med ett viktigt samhällsuppdrag. Vi arbetar i trevliga lokaler vid Skanstull i Stockholm. Hos oss får du flexibla arbetstider och möjlighet att teckna en individuell överenskommelse om distansarbete två dagar i veckan. Du har generösa semestervillkor, 28-35 dagar per år beroende på ålder och goda möjligheter till individuellt anpassad utbildning. Vi erbjuder även generöst friskvårdsbidrag samt en friskvårdstimme i veckan. Läs mer om Konkurrensverket och vad vi erbjuder på vår webbplats.

Ansökan

Låter det här som en tjänst som passar dig? Då är du varmt välkommen med din ansökan senast den 4:e mars. Din ansökan behöver innehålla CV, personligt brev samt examensbevis.

Information och kontakt

Anställningen avser tillsvidareanställning på heltid med tillträde enligt överenskommelse. Konkurrensverket tillämpar individuell lönesättning samt i normalfallet sex månaders provanställning. Arbetsprov eller tester kan förekomma under rekryteringsprocessen. Om du har frågor om tjänsten eller rekryteringsprocessen är du välkommen att höra av dig till: Chefsjurist Marie Östman eller HR-partner Anna Bornäs. Fackliga företrädare är Nathalie Nord Karlsson (Saco) och Åsa Lövström (ST). Samtliga nås på 08-700 16 00.

 

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer A3/2024
Publicerat 2024-01-30
Sista ansökningsdag 2024-03-04

Tillbaka till lediga jobb